Project
Dune - Al Khor Metro Station

Category 
Best Project of Building or Facility by Student

About the project
Living in the arid climate of Qatar isn't always easy and require multiple ways of transportation due to the extreme heat. The design accommodates every way of transportation for the Qatari people, from motorized vehicles to pedestrian traffic. This is achieved by creating a big roundabout underneath the building. By using tilted roundabouts inside the building, it creates a seamless experience from entering the building to taking the metro. The circular shape creates a maximum walking radius of 50 m. The way the floors are tilted almost feels like the ground folds on to each other, this way there are no real levels inside the building. Just like the traffic exchanger below, the roof folds out of the earth to create an extension to the open space and creates a shading element for the passengers.

Location
Al Khor, Qatar

Project design year
2022

Extra visual materials (photos, videos etc.)
https://drive.google.com/drive/folders/1dOb9KXJVp8xYJ0kOFk3e3PDC8iL3XWTN?usp=sharing

Applicant and author of the project
Yentl Dobbels, Master student at KU Leuven Ghent, Faculty of Architecture.

Like the project? Vote and help it win the People's Choice Award!
Voting rules

5