Project
The Square House

Category 
Best Project of Private Residence

About the project
In the post-Covid era, designers and clients alike have placed renewed importance on biophilic design and well-ventilated gathering spaces. Incorporating traditional Chinese forms in a tectonic capacity, this project re-centers the proverbial hearth of the home within a lush internal courtyard space. Not only providing space for plantings, the geometry of this courtyard and its surrounding roofscape highlight other sensory experiences found in nature. Creating its own microclimate, the central courtyard also assists in thermally regulating the house year-round.
Further programmatic elements in the house are thoughtfully oriented for passive solar gain. These spaces include: a first-floor solarium with hanging gardens bringing light into the northern exposure, east-facing bedrooms providing morning sun, a south-facing living room for generous daylighting, and kitchen and dining facilities grouped along the western exposure for dinner activities.

Location
Ile de France, France

Project design year
2022

Project website
http://wanglianjun.com/?p=2057

Applicant and authors of the project
Lianjun WANG Architecture

Project status
Conceptual design

 

Like the project? Vote and help it win the People's Choice Award!
Voting rules

0