Project
Villa at Jaypee Greens

Category 
Best Project of Private Residence

About the project
The villa has been based on the concept of Biophilic design since the very aim of the client is to come here for leisure and rejuvenation. Biophilic design emphasizes human adaptations to the natural world that over evolutionary time have proven instrumental in advancing people's health, fitness, and wellbeing. Hence the place needed to exude warmth & soothing serenity to all the senses. The emphasis has been on using wooden textures, natural stone finishes, plants, moss walls, green walls & water fountain to create an ambience closer to nature and its earthiness. Natural forms and motifs as artwork & lighting also play an important role in connecting to nature. . Also, some feature walls with hand painted natural scenery add a touch of bringing in nature close inside the house as it is not possible to use planters in abundance everywhere due to maintenance issues. The primary colours used are blue, green, turquoise, beige, orange, yellow as all these create a form of ecstasy & peace.

Location
Greater Noida, India

Project design year
2020

Extra visual materials (photos, videos etc.)
https://www.dropbox.com/sh/piq4q4r7zrq4jch/AABw_optbbHkMvrSdEeGJGzZa?dl=0

Applicant and authors of the project
Studio Meraki, design studio envisioned by Shweta Kaw, an architect with 15 years of experience in the industry including a successful role as a Sustainable Design Consultant in Singapore after completing her post graduation (Msc. Building performance & Sustainability) from the prestigious National University of Singapore. The Studio’s practice is diverse and ranges from architecture, green building design, interior & furniture design as well as graphics.
Design Team: Shweta Kaw, Hirokjyoti Raman, Kavi Sumi.

Status of the project
Conceptual design

Like the project? Vote and help it win the People's Choice Award!
Voting rules

0