Project
Hidden Stone House

Category 
Best Project of Private Residence

About the project
The Hidden Stone House project is developed by molding the geometry and positioning itself among some pre-existing endemic trees. Respect for existing nature and the mimetic location produce a symbiotic harmonic space where users live in an ideal ecosystem. Vegetation and architecture merge and enhance each other, generating spatial relationships and unique sensory perceptions.
The harmony that the project reflects is the result of balancing 2 important components: nature and architecture. The generation of a symbiotic ecosystem was used, as an applied strategy, where, through respect, adaptation and mutual potentialization, nature and architecture coexist in balance within the same space.
The resulting biomimetic architecture, fully adapted to the natural environment, obtains powerful sensory conditions and transmits harmonic perceptions to its inhabitants. As a consequence, the architecture adapts and integrates with the existing natural biotype.

Location
Quito, Puembo, Ecuador

Project implementation year
2020

Extra visual materials (photos, videos etc.)
https://drive.google.com/file/d/1GckrdTvVU5AqBvmvW7vVpIWs3R8ZGOru/view?usp=sharing

Applicant and authors of the project
A1 arquitectura avanzada is a firm that specializes in theoretical research of advanced architecture applied to real projects at different levels. The studio seeks to merge, through the analysis and parameterization of information, the pure composition of spaces with the emergent outcomes that arise from the needs of the user to obtain unique and specific architectural results in each project. This allows architectural objects to obtain unique qualities and incorporate evolutionarily efficient systems.
Principal Architect: Jose Daniel Teran
Design Team: Jose Daniel Teran /Miguel Arboleda / Karen Oquendo

Other participants
Collaborators: Alejandro Parreño, Mauricio Suasti, Jennifer Carrion, Jose Antonio Checa, Alexis Sampedro, Felipe Moya, Ariana Urgiles, Melissa Arevalo
Photography: Bicubik / @bicubik.photo
Interior Styling: Veronica Guijarro
Furniture: Anabel Rosales / AB Koncept

Like the project? Vote and help it win the People's Choice Award!
Voting rules

12