Project
Peloponnese Rural House

Category 
Best Implemented Project of Private Residence

About the project
A plot situated in a remote village of Kalamia, with an unobstructed view to the Gulf of Corinth, is a setting for a family retreat. The morphology of the place, a slope with a 6m height difference, led to the decision of creating a house with humble appearance from the street side, while developing in a prominent two-level construction from the garden. Natural reclaimed materials applied on the elevations and in interior are inspired by industrial feel of the rural Peloponnese traditional stone stables. Built according to sustainable standards with restricted means, the custom-made 140m2 dwelling has been playing major role in the 2020 pandemic situation, providing its inhabitants safety and comfort.

Location
25006 Kalamia, Main village road, Peloponnese, Greece

Project implementation year
2019

Project website
http://prh.architectiva.archi

Project video
http://youtu.be/JT0b_QNO8vQ

Additional information
Big SEE Architecture Award 2021, Peloponnese Olive Tree Stone House, Residential_ Ljubljana/Slovenia
https://bigsee.eu/peloponnese-olive-tree-stone-house-kalamias-ahaias/
A' Design Silver Award Winner, Peloponnese Rural, Residential House_ 2020—2021_ Como/Italy
https://competition.adesignaward.com/design.php?ID=116829
Archello Architectenweb Magazine_ 2020
Maison de Campagne 2021_ Reinventing summer living_ Annual edition of EK Magazine_ June 2021

Applicant and author of the project
Architectural Studio Ivana Lukovic.
Born in Belgrade, Serbia. Graduated from the Faculty of Architecture, University of Belgrade, Serbia. Since 1992 lives and works in Athens, Greece, as a registered architect (member of the TEE). From 1997 runs her own awarded architectural and interior design practice that is also engaged in experimental competition design. Her involvement in projects is from initial proposal all the way to completion. Native language is Serbian, fluent in English, Greek and French.

Other participants
Collaborators: Alexandra Arampatzi, Architect and Stanford Rabbit, Architects_ Athens/Greece
Construction: Dr. Andronikos Theocharis, Civil Engineer_ Athens/Greece
Mechanical Study: Tasos Katsaros, Mechanical Engineer_ Athens/Greece
Contractor: ELER AE_ Athens/Greece

If you like this project, vote for it via Facebook!
Voting Rules.

Facebook Vote

1