Project
The Gurukul — Back to woods

Category 
Best Project of Public Space by Student

About the project
Hindu religion from Indus valley civilization is considered to be the most scientific religion across the world. The project “The Gurukul – Back to woods” is a redesign project where a block in university campus is design by integrating landscape within it.
In a 'Gurukul' (Sanskrit guru «teacher» or «master»; kul-"extended family"); shishyas reside together in the dense forest nearby a water source, learn from the guru and help the guru in his day-to-day life.
The idea of learning by surrounding oneself with serenity, within the premise of nature was prevalent from ancient times.
Inspired from the same, an attempt to create a forest with wild plants, large trees with organic placement and interesting roof to play with the light and shadow within the classroom was done to stimulate the environment same as the Gurukul. The trees and the roof garden reduce the heat island effect, provides noise barrier and stimulates visual senses and provides a safe outdoor space for students.

Location
Kathmandu, Nepal

Project design year
2022

Applicant and author of the project
Prashant Dhital,  fifth-year architecture student at IOE, Thapathali Campus, Kathmandu, Nepal 

 

Like the project? Vote and help it win the People's Choice Award!
Voting rules

4